L’illa de Mallorca ha viscut un episodi meteorològic complicat per mor de la borrasca Juliette, que arribava a l’arxipèlag el dilluns 27 de febrer amb la previsió d’una gran nevada, pluja intensa i forts vents de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Malauradament, el pronòstic es va complir de manera absoluta i amb escreix.
D’Artà direm que de neu no en tinguérem, però de vent i pluges si, a balquena. El vent del quadrant nord bufà fort o molt fort uns parells de dies i de pluja també. La neu arribaria a tocar terra a la Serra de Tramuntana i als pobles del pla de Mallorca i a les zones costaneres del llevant mallorquí. La Serra de Tramuntana quedà ben nevada amb grans acumulacions de neu que als cims més alts, com el Puig Major, arribarien quasi als 3 metres. En el pla de Mallorca també hi feu neu, a pobles com Manacor, Petra, Felanitx, Vilafranca, Montuïri, Algaida i altres llocs, provocant nombroses dificultats al trànsit rodat. Moltes finques quedaren inundades i molts torrents sortiren de mare. Hagueren de tallar algunes carreteres i es recomanava a la població que si no era necessari el desplaçament que es quedessin a casa per així evitar incidències greus i innecessàries.
Tot i que no va nevar, a Artà el més destacat ha estat el vent de tramuntana que bufava molt fort, arribant, algunes estones, a registrar ratxes de més de 75 km/h. La pluja començaria a registrar-se en poques quantitats els dies 24, 25 i 26, però a partir de dia 27 i el 28 les quantitats ja van anar en augment, tant en quantitat com en intensitat. Malgrat tot, per sort hem de dir que va ploure molt bé. Segons dades de l’AEMET, el dilluns es registraren gairebé 245 l/m²i dimarts altres 124 l/m². Dues jornades intenses d’aigua, que es va sumar a la tramuntanada que bufava i amarà fortament les terres de conró i parets seques. L’estació meteorològica de Sa Tudossa (www.balearsmeteo.com), va enregistrar vents superiors als 115 km/h. Al Campament dels Presos també hi plovia i ventava fort. La causa d’alguns desperfectes i mals materials (sols materials), d’esbaldrecs i de camins afectats. Sense anar més enfora, com a exemple anomenarem el cas de la paret de davant la rectoria fins al replà de l’escalonada de Sant Salvador, la qual s’esllavissà en bona part. O del pi ver de Sant Salvador que també rebé seriosament i que tomà d’arrel. Ja no parlem de les goteres que patirien bona part de les cases de la vila provocades pel mateix temporal i les apagades de la llum elèctrica.
El Consell de Mallorca posarà 6 milions i mig d’euros a disposició d’ajuntaments i propietaris de finques afectades per Juliette, perquè puguin fer front a les despeses d’arreglar els desperfectes. La modificació de crèdit per activar aquesta línia d’ajudes s’ha d’aprovar al ple de dijous 9 de març i, de fet, els municipis encara fan feina per tornar a la normalitat i quantificar els danys.
A la següent graella podeu observar les dades tèrmiques i pluviomètriques del mes de febrer de 2023.
Feia estona, per no dir anys, que no teníem un episodi de pluja i vent de tramuntana tan ferest com el que hem passat a finals del mes de febrer.
Documentació cedida per Toni Esteva.

