Press "Enter" to skip to content

Tallers per celebrar l’ampliació del Parc de Llevant

Enaltir els valors naturals i etnològics del Parc natural de Llevant ha estat la premissa de les activitats celebrades durant el cap de setmana del 3 i 4 de març, coincidint amb l’aprovació del Pla d’ordenació de recursos naturals (PORN), que l’han convertit en el més gran de Mallorca amb més de 17 mil hectàrees terrestres i marines. Per celebrar aquesta fita, s’ha fet una Diada amb diverses activitats a s’Alqueria Vella i amb una gran participació de veïnats i interessats a conèixer la zona.

Es va fer la descoberta del rellotge de sol del centre d’interpretació del Parc, que ha estat restaurat per Josep Lluís Pol, col·laborador del parc. Els participants aprengueren que s’usa una fulla de garballó per indicar les hores. I a continuació, els artesans de l’Associació art de la pauma van ensenyar aquesta tècnica als visitants, per saber com s’obtenen les cintes de la planta del garballó i com es creen després les peces cordant les cintes. Un art que no s’ha de perdre perquè forma part de la història del municipi i de l’illa. També es van fer tallers per conèixer les plantes salvatges i medicinals que s’hi poden trobar, quins organismes aquàtics hi viuen i es va amollar una milana recuperada pel COFIB, el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de Balears.

A la jornada hi assistiren el batle gabellí Rafel Fernández, el batle artanenc Manolo Galán i el conseller de Medi Ambient Miquel Mir, entre altres autoritats que també volgueren celebrar l’ampliació del parc. Galán va destacar que és “un parc natural que genera activitat i coneixement, i una cosa molt important, cala en els al·lots” gràcies als tallers i visites que es realizen amb els centres d’educació. Fernández va agrair que s’hagi donat solució a l’aparcament irregular que existeix des de fa anys a Cala Agulla, una zona d’alt valor ambiental, i que ara serà clausurat. Com  a alternativa, es crearà un aparcament regulat i que ha estat declarat d’utilitat pública pel Consell de Govern.

Cal destacar que l’ampliació del PORN també suposa la prohibició de les «party boats» i el fondeig a menys de 100 metres a platges sense balises, així com les excursions o rutes de vehicles tot-terrenys, «buggies» o similars. També es regularà l’activitat esportiva, per evitar danys en el medi i es limita a un màxim de 120 persones la zona d’acampada, el casal de colònies i el futur refugi de la finca pública Es Canons.